Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Akkor mi vár ránk nyáron? Száz éve nem volt olyan meleg a január, mint most

Hivatalos adatok szerint az idei januári hőmérséklet meghaladta a XX. századi átlagot.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal adatai szerint 1,14 Celsius-fokkal haladta meg a januári átlaghőmérséklet a XX. századi átlagot. A jelentés szerint az elmúlt 141 év legmelegebb januárján vagyunk túl. Az ezelőtti rekordot 2006-ban mérték, amikor mindössze 0,02 Celsius-fokkal haladta meg az értéket az 1900-as évek átlagát.

Az Európai Unió klímaváltozást figyelő program ( Copernicus Climate Change Service) kutatói is kétségbeejtő adatokat közöltek: globálisan és Európában is ez volt a legmelegebb január a történelemben. A januári átlaghőmérséklet 3,1 fokkal volt melegebb az elmúlt 30 év átlagánál Európában.

Tudósok szerint minden idők négy legmelegebb januárját éltük át 2006 óta, ami abszolút a globális felmelegedésnek köszönhető.

A mérésekből az is kiderült, hogy az északi félgömbön magasabb volt az átlagos januári hőmérséklet, mint a déli féltekén – írja a hvg. Míg az északi részen ez a legmelegebb januárt jelenti, a déli félgömbön a második legmelegebb januárt rögzítették a tudósok.

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!