Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Már Sopronban tombol a Ciara vihar, a katasztrófavédelem figyelmeztetést adott ki

106 km/órás széllökésről számolt be az Időkép.hu Sopronban, a Kendig-csúcsról pedig 101 km/órás erősségű levegőmozgásról érkezett adat – szúrta ki az Index. A Ciara viharciklon vasárnap délelőtt érte el Nyugat-Európát, a széllökések pedig ma reggelre értek Magyarországra.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez hétfő reggel eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: a szél tovább erősödik, emiatt délelőtt már országszerte lehet számítani erős vagy viharos széllökésekre. Főként a Dunántúlon lehetnek viharos, óránként 70-90 kilométeres széllökések. A nap első felében ettől erősebb lökések csak a hegyekben fordulhatnak elő.

A hétfő délutáni órákban egy hidegfront érkezik, melynek környezetében országszerte viharos, elsősorban az Észak-Dunántúlon erősen viharos, 80-100 kilométeres, néhol 100 kilométer feletti széllökések is lehetnek. A hétfő esti órákra, a front átvonultával, átmenetileg mindenütt csillapodik a légmozgás, kedden napközben azonban ismét többfelé – a délnyugati országrész kivételével – viharossá, az északi országrészben erősen viharossá fokozódik a szél.

A viharos szél veszélye miatt Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Veszprém és Zala megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A hidegfront mentén a Dunántúlon – legnagyobb eséllyel a Dél-Dunántúlon helyenként egy-egy zivatar is kialakulhat – tették hozzá. Emiatt Baranya, Bács-Kiskun, Somogy és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A Ciara viharciklon miatt a katasztrófavédelem is figyelmeztetést adott ki, és azt írták, hogy fákat csavarhat ki a földből, valamint megrongálhatja a házak tetőszerkezetét.

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!