Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Már a Balatonnál jár Ciara, a szupervihar,zárjuk be a nyílászárókat, vigyünk be mindent a házba, amit a szél felkaphat, és készüljünk fel egy esetleges áramszünetre

Zárjuk be a nyílászárókat, vigyünk be mindent a házba, amit a szél felkaphat, és készüljünk fel egy esetleges áramszünetre – így érdemes készülni a katasztrófavédelem szerint a viharra, amely ma érte el az országot. Kövesse a vihar útját az Origón! Ha az Ön környezetében is kárt okozott a vihar, küldjön fotót vagy videót a [email protected] címre. Cikkünk frissül. 

12:23 Elfújja a szél a Balaton vizét

Jelenleg a legerősebb széllökések a Balaton keleti medencéjében vannak, ahol meghaladják a 70 kilométert – írja a veol.hu. A szél várhatóan délután mérséklődik, és gyengébb, mint a múlt héten volt, amikor két napon keresztül 100 kilométert is meghaladó szél pusztított a Dunántúlon.

– A mostani vihar sajátossága azonban a szél irányában rejlik, mivel dél-nyugati irányú, hosszantartó, és a 70-80 kilométeres, viharos szél a Balaton hosszában áramlást hoz létre –ezzel jelentősebb vízszintkülönbség alakul ki, a keleti és a nyugati medence között- mondta a lapnak Horváth Ákos, az OMSZ Viharjelző Obszervatórium vezetője.

12:12 Figyelmeztetés az ország nagy részén a szél miatt

Nógrád, Borsod és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyes területeinek kivételével már

az ország minden részében legalább elsőfokú figyelmeztetés van érvényben az erős szél miatt- derül az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) honlapján található frissülő térképről. Ez azt jelenti, hogy az ország nagy részén legalább 70 kilóméter per órás széllökések lehetnek.

12:00 Nem járnak a vonatok Székkutas és Hódmezővásárhely között 

Nem közlekednek a vonatok Székkutas és Hódmezővásárhely között, mertegy külső szolgáltató vezetéke leszakadt, közel a sínekhez- írja Facebook-oldalán a Mávinform. Az utasokat pótlóbuszokat szállítják.

Korábban Sümeg és Ukk között, Nyírlak megállóhelynél egy fa dőlt az útra a Tapolca felé közlekedő személyvonat elé. A fát azóta eltávolították a sínekről.

11:34 A Ciara ciklon elérte a Dunántúli-középhegységet

Az Országos Meteorológiai Szolgálat folyamatosan frissülő térképe szerint a ciklon elérte a Dunántúli-középhegységet is, a Balatonnál 90km/h-t is meghaladó széllökéseket mértek.

A Balaton környékén 90 km/h-t is elérte a szél sebességeFORRÁS: MET.HU

A viharos szél és az erős hullámzás miatt a mai napon a kompközlekedés szünetel, mondta el a Veol.hu megyei portálnak a Balatoni Hajózás Zrt. Amennyiben az időjárási feltételek lehetővé teszik a szolgáltatás újraindítását, úgy online felületeiken arról azonnal tájékoztatást adnak.

11:32 Több tízezer háztartás maradt áram nélkül Lengyelországban

Több mint 55 ezer háztartás maradt áram nélkül a Lengyelország felett is tomboló Ciara vihar miatt. Az erős szél épületeket rongált meg, és közlekedési fennakadásokat okozott – közölte hétfőn reggel a lengyel kormány biztonsági központja (RCB).

Az RCB szerint az áramkiesések leginkább a délkelet-lengyelországi Kárpátaljai vajdaságot, valamint az északon fekvő Nyugat-pomerániai vajdaságot érintik.

Több közúton, ezen belül az országot észak-déli irányban átszelő A1 autópálya alsó-sziléziai szakaszán, valamint öt tengermelléki vasúti szakaszon a vihar fennakadásokat okozott. A Swinoujscie balti-tengeri kikötőből nem indítottak kompokat, a lengyelországi repülőterek pedig az Európában fennálló időjárási viszonyok miatt több nemzetközi járatot is töröltek.

Vasárnaptól hétfő hajnalig 1100 alkalommal riasztották a tűzoltókat,akik mindenekelőtt kidőlt fákat, leszakadt faágakat távolítottak el. Úttesten fekvő fák miatt két gépkocsivezető megsérült.

A vihar negyven épületet rongált meg, ezen belül 28 lakóházat. A dél-lengyelországi Kujawy faluban a leszakadt áramvezeték egy gazdasági épületre esett rá, és az áramütés miatt elpusztult 16 tehén.

Az országos meteorológiai szolgálatmár vasárnap másodfokú viharriasztást adott ki szinte az egész ország területére.Két dél-lengyelországi vajdaságban – a nyugaton fekvő Alsó-sziléziaiban, valamint a Kárpátaljaiban – harmadfokú, akár katasztrófajellegű jelenségekre is figyelmeztető riasztás érvényes.

Az óránkénti 120 kilométeres viharos széllökések veszélye miatt az RCB vasárnap figyelmeztető sms üzeneteket küldött szét az ország déli részében fekvő öt vajdaság lakosainak. Ebben lehetséges áramszünetekről tájékoztattak, és arra kérték az embereket, hogy aki teheti, maradjon otthon.

11:25 Milliárdos károkat okoztak a múlt heti viharok

Csaknem tízezer kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz a múlt heti viharok miatt, a társaságok úgy kalkulálnak, hogy a következő hetekben akár az egymilliárd forintot is elérheti a kifizetések összege – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfőn.

A tájékoztatás szerint a lakossági bejelentések mellett jelentős számban és nagyobb kárösszeget megjelölve érkeztek ipari létesítmények, illetve középületek megrongálódásáról szóló értesítések is.

Az évnek ebben a részében a kárbejelentések száma és a várható kárösszeg is szokatlanul nagynak számít- jelezte a Mabisz.

Mivel a következő napokban is nagy erejű szélviharokra lehet számítani az ország több térségében, így a február biztosítási szempontból várhatóan felzárkózik majd a hagyományos május-augusztusi viharszezon által okozott károkhoz – tette hozzá a szövetség.

Az elmúlt tíz évbena nyári időszakban összesen 1,25 millió káresetet regisztráltak a biztosítók,több mint 86 milliárd forint értékben. A tavalyi május-augusztusi viharmérleg körülbelül 4,1 milliárd forintnyi kifizetéssel zárult csaknem százezer, egyéni és társasházak részéről érkezett bejelentés nyomán. Ebben az összesítésben nincsenek benne a mezőgazdasági károk és az időjárás miatt az ipari létesítményekben, közintézményekben keletkezett rongálódások.

10:50 A MÁV arra kéri az utasokat, figyeljék folyamatosan a menetrendet

A meteorológiai szolgálat új, másodfokú riasztására reagálva a MÁV figyelmezteti az utasokat, a jelnelegi időjárás a vasúti közlekedésben is okozhat kisebb-nagyobb fennakadásokat. A vasúttársaság arra kéri az utasokat, kövessék nyomon a MÁV alkalmazást, a MÁV Internetes oldalát és a MÁVINFORM közösségi oldalát.

10:38 Rendőrség: Balesetveszélyes az erős szél 

A rendőrség honlapján figyelmezteti a közlekedőket, hogy az erős szél többféle balesetveszélyes helyzetet teremthet a közutakon, ezért érdemes felkészülni a szeles szituációkra. A szél miatt a megszokottnál jóval óvatosabban kell közlekednünk, néhány tanács, amit érdemes megfogadni;

  • A meglepetésszerű széllökések hatását ráadásul télen fokozza, hogy a sofőrök vizuálisan nehezebben észlelik a szelet, így elsősorban a saját- és a többi jármű mozgásából, reakcióiból vehető észre a jelenléte.
  • Az útra keresztirányú szél a járműveket letérítheti a követett nyomvonalról, és főként a gyakorlatlan sofőrök nehezebben tudják visszaterelni az autót a kívánt irányba. Minél nagyobb egy jármű oldalfelülete és minél magasabb a súlypontja, annál érzékenyebb az oldalról érkező szélnyomásra. Ebből kikövetkeztethető, hogy a magasépítésű autók kényesebbek az oldalszélre.
  • A tehergépjárműveket, buszokat, vagy utánfutókat vontató járműveket vezetve szélben kisebb sebességgel kell haladni, illetve ha a sofőr észleli a billenés veszélyét, akkor jobb mielőbb szélvédett helyen félreállni a járművel addig, amíg csillapodik a szél.
  • Erős szélben a felsorolt szélérzékeny járművek közelében haladó személyautósoknak is jobban kell figyelniük előzéskor, kikerüléskor nem csak arra, hogy a széltől a másik jármű elhagyhatja a nyomvonalat, de arra is, hogy mellé érve az előzést-, elhaladást végző autó hirtelen szélárnyékba kerül, ami miatt letérhet az addigi irányról, míg a szélárnyékból kikerülve ez ismételten megtörténhet.
  • Ugyanez igaz a nagyméretű épületek, felüljárók lábazata, vagy akár egy dombhát mellett elhaladva is. Hiszen a jármű itt is szélárnyékba kerülhet, és a mozgása, viselkedése hirtelen megváltozhat.
  • Nagy szélben kerülni kell a nagy sebességű haladást, és mérsékelt tempót kell választani úgy, hogy a sofőr biztonságosan tudjon reagálni a különböző nem várt szituációkra is, akár a szél miatt útra sodort akadályokra, letört faágakra. Lassabban haladva több idő jut az észlelés utáni cselekvésre, fékezésre vagy kikerülő manőverre.

További hasznos tanácsokat itt talál. 

10:30 Narancssárga riasztást adtak ki több megyére 

Délelőtt 10 órára az Észak-Dunántúlon már síkvidéken is 90 km/h-t elérő széllökést mértek, ami a másodfokú szélriasztás-kategóriába esik- tette közzé az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat megjegyzi, hogy a sajtóban megjelent olyan információ, hogy Sopronban már korábban 106 km/h-s széllökést mértek. Megítélésük szerint az adat nem reprezentatív a városra, a város területén a szél méréseik alapján eddig 64 km/h-t ért el, természetesen ennél lehetett valamivel erősebb is, annak térbeli változékonysága miatt.

Fontosnak tartják, hogy ilyen, veszélyt is magában hordozó időjárási helyzetekben, csak megbízható forrásból származó információ kerüljön nyilvánosságra.

10:00 Folyamatosan firrsülő térképen követheti a ciklon útját 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján folyamatosan lehet követni a ciklon útját, a Ciara elérte a Kisalföldet és jelenleg ott a legintenzívebb, helyenként 80 km/h-s széllökések is vannak. Emiatt a térségben másodfokú riasztás van érvényben.

Hétfőn országszerte erősödik a szél, emiatt több megyére és a fővárosra másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A viharos szél veszélye miatt Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Veszprém és Zala megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A térképet itt tudja megnézni. 

SzéltérképFORRÁS: MET.HU

Forrás: https://www.origo.hu/itthon/20200210-igy-keszuljon-fel-a-mai-viharra.html

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!