Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Végre megtalálták a rák ellenszerét? Le fogsz döbbenni, mi derült ki

A megoldás egész végig bennünk volt.

Egy walesi férfi vérét vizsgálva véletlenül bukkantak rá a tudósok arra az eddig ismeretlen immunsejtre, ami a legtöbb ráktípussal sikeresen végez, míg az egészséges sejteket nem érinti. Így tulajdonképpen nem egy ellenszert fedeztek fel, hanem találtak egy olyan egyént, aki jó eséllyel immúnis a rákos megbetegedésre – írja a The Thelegraph.

Olyan immunsejteket kerestek, ami sikeresen felveszi a harcot a baktériumokkal, amikor rábukkantak az új típusú T-sejtre. Ennek a sejtnek olyan még eddig sosem látott kampós receptora van, amivel a legtöbb ismert rákos sejtre ráakaszkodik és elpusztítja – olvashatjuk a Nature Immunology oldalán.

Laboratóriumi tesztekben az új receptorral felszerelt sejtek a legtöbb ismert ráktípussal végeztek.

Professzor Andrew Sewell elmondta, hogy korábban senki nem hitte, hogy lehetséges egy olyan univerzális kezelést találni, ami egyedül majdnem az összes rákos megbetegedés ellen hatásos, senki nem hitte, hogy létezik egy olyan T-sejt, ami erre specializálódott a szervezetben.

Az is lehet, hogy számos emberben megtalálható ez a sejt, csak valamilyen oknál fogva nem aktiválódott. De azt már biztosan tudjuk, hogy létezik, és így talán hamarosan világszerte ki is használhatjuk a gyógyításban.

Már régóta ismernek olyan terápiák, ahol immunsejteket módosítanak, hogy legyőzze a rákot, de ezek csak a leukémia bizonyos típusai ellen voltak hatékonyak, a daganatos megbetegesedek ellen nem. Az új T-sejt olyan molekulájához csatlakozik a ráknak, ami nem változik a különböző ráktípusoknál az emberben, így mindet elpusztítja.

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!