Nyugdíjbomba: Ön is bajba kerülhet, ha nem figyel

Egy új kutatás szerint azoknak, akiknek emelkedett a fizetése, de nem növelik ennek megfelelően a havi megtakarításukat, nehezebbek lesznek a nyugdíjas éveik, mint azoknak, akik arányosan tesznek félre. A magyarok körében jelentősen visszaesett a nyugdíjcélú öngondoskodás aránya 2019-ben: a 2015-ben mért 47 százalékkal szemben 22 százalék gyűjt időskorára – írja a penzcentrum.hu.

A fizetésemelés sosem jön rosszul. Rengeteg cégnél január-február az évértékelő meetingek és bértárgyalások, szerződésmódosítások ideje, így sok dolgozó ilyenkor számol a fizetésemeléssel. A legtöbben viszont nem arra gondolnak, hogy mennyivel többet tudnak majd így félretenni, vagy hogy megemeljék a hiteltörlesztőjüket a bankban, hogy előbb szabaduljanak a hitelüktől. Inkább arra gondolnak, hogy idén drágább helyen fognak nyaralni, vagy felújítják végre a fürdőszobát.

Amikor az ember több fizetést kap, általában egyszerűen elkezd többet költeni, és nem tesz többet félre. A fizetésemelés furcsa módon így ahhoz vezethet, hogy kevésbé lesznek békések és gondtalanok a nyugdíjas évek – derült ki a Morningstar befektetési kutató cég új elemzéséből.

A magyarok 70 százaléka tartja szükségesnek, hogy megtakarítson, míg ez az arány 2015-ben még 87 százalék volt – derült ki az IMAS International az Erste Csoport számára végzett felméréséből. Az idősebbeknek fontosabb, hogy félretegyenek: az 50 év feletti válaszadók 76 százaléka nyilatkozott így, míg a 15-29 évesek mindössze 56 százaléka. A 15 évesnél idősebbek 35 százalékának semennyi félretett pénze nincs, 21 százalék hagyományos megtakarítónak tekinthető (kockázat és befektetés kerülőbb, inkább készpénzben és betétben tartja spórolt vagyonát), míg 44 százalék érett megtakarító, aki jobban informált, és magasabb befektetési affinitással rendelkezik.

betöltés...

A legtöbben vészhelyzetre spórolnak (70 százalék), míg kisebb-nagyobb jövőbeli kiadásra, például lakásvásárlásra vagy -felújításra 45 százalék. Jelentősen visszaesett ugyanakkor a nyugdíjcélú öngondoskodás aránya 2019-ben: a 2015-ben mért 47 százalékkal szemben mindössze a válaszadók 22 százaléka nyilatkozott úgy, hogy idősebb korára is gyűjt.

A nyugdíjas szervezetek azonban a nyugdíjemelés módjának megváltoztatását javasolják:

betöltés...