Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Nyugdíjemelés: van, aki 35-ször annyi emelést kapott, mint egy minimálnyugdíjas

A napokban kézbesítették az év eleji nyugdíjemelésről szóló leveleket. Két olyan nyugdíjas értesítőjét hasonlította össze a 24.hu, akik mindketten az átlagnyugdíjnál kevesebbet kapnak.

Egyikük havi 5400 forint emelést kapott 2019 elejéhez képest, másikuk csak 3825 forintot. Ebből az idei emelés 4320, illetve 3060 forint, a többi (1080, illetve 765 forint) még a tavalyi, év eleji 2,7 százalékos emelés utólagos korrekciója, hiszen végül a tervezettnél magasabb (3,4 százalékos) lett az infláció – értékeli a portál.

Érdekes megemlíteni azt is, hogy mennyit jelent a százalékos nyugdíjemelés évről évre, hogyan jutalmazza a magasabb nyugdíjúakat, és bünteti azokat, akiknek alacsonyabb a járandóságuk. Akinek például 2016-ban 50 ezer forint volt a nyugdíja, az a következő négy év alatt mindössze 6 ezer forint emelést kapott, akinek 1 millió forint volt négy éve az ellátása (ketten is kaptak már 2016-ban 1 millió forint feletti nyugdíjat), annak hússzor ennyivel, 120 ezer forinttal hízhatott időközben a nyugdíja.

Ha minimálnyugdíjra és milliós nyugdíjra nézzük az emeléseket, még rosszabb a helyzet, harmincötszörös az eltérés.

A legfrissebb elérhető adatok szerint 2019 júniusában 2 021 864 öregségi nyugdíjas volt. A nyugdíjas társadalom túlnyomó többsége, 87 százaléka, azaz 1 754 805 ember nyugdíja az 50 ezer és 200 ezer forint közötti sávba esik. A 300 ezer forint felettiek közül 23-an 1 és 2 millió közötti összegben részesültek, és már lettek kétmillió forint feletti nyugdíjak is, amit 9-en kaptak. A különbségek még tovább nőhetnek az emeléseknél, ezért is hangoztatják évek óta a nyugdíjas érdekvédelmi szervezetek , hogy a nyugdíjaknál felzárkóztatásra is szükség lenne, mert a százalékos emelés csak növeli nyugdíjas és nyugdíjas között a jövedelmi különbséget.

Amit szintén szorgalmaznak, hogy a nyugdíjemelés ne csak az inflációt, hanem a bérnövekedést is vegye figyelembe, különben egyre jobban leszakadnak a nyugdíjak a bérektől.

Részletek itt.

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!