Connect with us

Recept

Erdélyi töltött kápszta, ahogy 150 évvel ezelőtt főzték! Megnyalod utána a 10 újjad!

Erdélyi töltött káposzta, ahogy 150 évvel ezelőtt főzték! Megnyalod utána mind a tíz ujjad!

Az erdélyi konyha egyik legkülönlegesebb és legízletesebb fogása a töltött káposzta, amely már több mint egy évszázada elkápráztatja az embereket. A hagyományos receptet generációk adták át egymásnak, és bár az idők során sokat változott, mi most bemutatjuk, hogyan készült 150 évvel ezelőtt. Az elkészítése időigényes, de a végeredmény minden fáradtságot megér!

Hozzávalók:

  • 2 kg savanyú káposzta
  • 20 db savanyú káposztalevél
  • 25 dkg rizs
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 3 fej vöröshagyma
  • 50 dkg erdélyi szalonna
  • 1 nagy szál csabai kolbász
  • 1 nagyobb darab (2 ökölnyi) füstölt tarja
  • 1 kg darált hús
  • só, bors, pirospaprika
  • kapor, csombor

Elkészítés:

  1. A húsok előkészítése: A szalonna felét kockákra vágjuk, a másik felét szeletekre. A füstölt tarját nagyobb kockákra aprítjuk, míg a kolbászt vékony karikákra szeljük. Ezek az ízes húsok adják majd a töltött káposzta egyedi, füstös aromáját.
  2. A töltelék elkészítése: A rizst kevés libazsíron megpirítjuk, majd 7 dl vízben megfőzzük és hagyjuk kihűlni. A kihűlt rizst a darált húshoz adjuk, majd ízesítjük 4-5 evőkanál pirospaprikával, sóval, borssal és az áttört fokhagymával. Az egészet alaposan összegyúrjuk, majd a húsos tölteléket egyenként a káposztalevelekbe töltjük. Ügyeljünk arra, hogy a levelek széleit behajtva szorosan feltekerjük őket, nehogy főzés közben szétnyíljanak.
  3. A káposzta előkészítése: A felkockázott szalonnát zsírjára sütjük, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, majd amikor megpirult, belekeverjük a felkockázott paprikát és paradicsomot. Eztán jöhet a vízzel leöblített savanyú káposzta, amelyet sóval és pirospaprikával ízesítünk. Az egész keveréket jól összeforgatjuk.
  4. A rétegezés művészete: Egy nagy fazék alját beterítjük a szeletelt szalonnával. Erre jön a hagymás-szalonnás káposzta egy rétege, majd a kolbász- és tarjadarabok, végül pedig a töltött káposzták. Megszórjuk kaporral, majd folytatjuk a rétegezést, amíg el nem fogynak az alapanyagok. A tetejére káposzta és néhány egész levél kerüljön, kaporral és csomborral megszórva.
  5. A titkos hozzávaló: bor! A káposztát 1 üveg fehérborral felöntjük, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje. Ezután lassú tűzön, fedő alatt főzzük, ügyelve arra, hogy a folyadékot folyamatosan pótoljuk. A töltött káposzta lassú tűzön, 3-4 óra alatt készül el.
  6. Az idő varázsa: Miután elkészült, hideg helyre tesszük pihenni, és másnap friss, ropogós kenyérrel, valamint tejföllel tálaljuk. Az ízek összeérnek, a füstös húsok és a fűszerek harmóniája pedig olyan ízorgiát varázsol, amit biztosan nem felejtesz el.

Ez az autentikus erdélyi töltött káposzta valóban időutazás a múltba, ahol minden falatban érezni lehet a hagyományokat és az otthon melegét. Jó étvágyat hozzá!

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top