Connect with us

Recept

2 liter tejből 1kg finom omlós sajtot kapok pikk-pakk kész! Mindenki magnyalja a 10 ujját! Elmondom, hogyan kell elkészíteni!

Ha szereted a sajtot, és szívesen kipróbálnál valami újat, akkor a Hamis Brinza tökéletes választás lehet számodra. De mi is az a brinza? A brinza egy puha, enyhén sós sajt, amelyet hagyományosan juhtejből készítenek, főleg Kelet-Európában. Ez a sajt különösen népszerű a salátákban, szendvicsekben, vagy akár magában is, hiszen krémes textúrája és gazdag íze bármely ételt feldob. A Hamis Brinza ennek a sajtnak a tehéntejes változata.

Hozzávalók:

  • 2 liter tehéntej
  • 1,5-2 evőkanál só (ízlés szerint)
  • 400 g tejföl
  • 6 tojás
  • 200 g kefir (opcionális, ha lágyabb sajtot szeretnénk)

Elkészítés menete:

  1. Tej felforralása: Öntsük a tehéntejet egy nagy lábosba, adjuk hozzá a sót, és forraljuk fel közepes lángon. Ügyeljünk arra, hogy a tej ne forrjon túl, hanem lassan érje el a forráspontot.
  2. Tojás és tejföl hozzáadása: Közben verjük fel a tojásokat egy tálban, majd keverjük hozzá a tejfölt. Ha szeretnénk, adjuk hozzá a kefirt is, hogy a sajt lágyabb legyen. Amikor a tej felforrt, lassan, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tojásos-tejfölös keveréket. Keverjük folyamatosan, hogy a massza egyenletes legyen és ne képződjenek csomók.
  3. Sajt elválasztása: Körülbelül 5-6 perc keverés után a sajt elkezd elválni a savótól. A tejből kialakulnak a sajtrögök, és a savó kezd tisztulni.
  4. Leszűrés: Tegyünk egy gézlapot vagy textilpelenkát egy szűrőbe, és öntsük bele a sajtos masszát. Hagyjuk, hogy a savó lecsepegjen. Ez néhány percet vesz igénybe.
  5. Préselés: Miután a savó nagy része lecsepegett, fedjük be a sajtot a gézzel, majd helyezzünk rá egy nehezéket (például egy vágódeszkát, amelyre súlyt tettünk). Hagyjuk így a sajtot körülbelül 4 órán át, hogy összeálljon és tömörebb legyen.
  6. Hűtés: Az elkészült brinzát tegyük hűtőbe, és hagyjuk még néhány órán át állni, hogy teljesen összeálljon. Így a sajt megfelelő állagot és ízt kap.

Tippek:

  • Só: Ha kevésbé sós sajtot szeretnénk, kevesebb sót adjunk hozzá, de a brinza jellegzetesen sós sajt.
  • Fűszerek: Ízlés szerint fűszereket is adhatunk a sajtalaphoz, mint például kaprot, fokhagymát vagy paprikát, hogy különlegesebb ízt kapjunk.

Felhasználási lehetőségek:

A frissen elkészült brinzát számos módon felhasználhatjuk: salátákhoz, szendvicsekhez, pizzákhoz, vagy egyszerűen friss kenyérrel fogyasztva. A brinza sokoldalú, és jól illik számos magyar ételhez is.

Jó étvágyat kívánok a házi készítésű tehéntejes brinzához! 😋 Köszönöm ha megosztod! 

Continue Reading

Ajanlo

To Top