Connect with us

Egyéb

Igazuk lett akik féltek! Itt a készpénzfizetési limit, amit bevezetnek!

Jelentős lépés az EU-ban

Készpénzfizetési határ bevezetése azt jelenti, hogy az ennél nagyobb összegű tranzakciókat nem lehet készpénzben lebonyolítani. Így például autóvásárlás, ingatlanügylet vagy befektetési arany vásárlása esetén a fizetést átutalással vagy más elektronikus úton kell majd teljesíteni.

Az Európai Unió újabb szigorításokat vezet be a pénzmosás elleni küzdelem jegyében. Ennek részeként elfogadták a 4 millió forintos (10.000 euró) készpénzes tranzakciók felső határát. Ez a lépés a tavaly decemberben létrehozott, pénzügyi tisztaságot felügyelő uniós szuperhatóság, az Anti-Money Laundering Authority (AMLA) intézkedéseinek része. De mit is jelent mindez a gyakorlatban? Nézzük meg részletesebben!

Miért fontos ez az intézkedés?

Az új szabályozás célja, hogy visszaszorítsa a nagy összegű készpénzes tranzakciókat, amelyek gyakran jelentenek kiskaput a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása számára. A készpénzhasználat korlátozásával az EU célja a pénzügyi rendszer átláthatóságának növelése, valamint a gazdasági bűnözés elleni hatékonyabb fellépés.

Hogyan érinti ez a magyarokat?

Jelenleg Magyarországon magánszemélyként korlátlanul vásárolhatunk készpénzért, például befektetési aranyat, autót vagy más nagy értékű tárgyakat. Az új EU-s szabályozás azonban jelentősen szigorít ezen a gyakorlaton. Várhatóan 2025 közepétől, amikor a tagállamokban is bevezetik az új rendelkezéseket, már nem lesz lehetőség nagyobb összegű készpénzes tranzakciókra magánszemélyként.

Mit jelent az új limit a gyakorlatban?

A 4 millió forintos készpénzfizetési határ bevezetése azt jelenti, hogy az ennél nagyobb összegű tranzakciókat nem lehet készpénzben lebonyolítani. Így például autóvásárlás, ingatlanügylet vagy befektetési arany vásárlása esetén a fizetést átutalással vagy más elektronikus úton kell majd teljesíteni.

Ez a változás különösen érinti az aranykereskedőket és más, nagy értékű árucikkekkel foglalkozó vállalkozásokat, akiknek szigorúbb ügyfél-átvilágítási és pénzmosás elleni szabályoknak kell megfelelniük. Az új limit tovább szűkíti a készpénzes tranzakciók lehetőségét, és hozzájárul a gazdasági bűnözés elleni küzdelemhez.

Az AMLA szerepe és hatásköre

Az AMLA, amelynek központja Frankfurtban lesz, 2025 közepétől kezdve látja el feladatát. A szuperhatóság közvetlenül felügyeli majd az Unión belüli pénzmozgások egy részét, beleértve a kriptotőzsdéket és a bankközi átutalásokat is. Bár a nyomozati jogkörök továbbra is a tagállamok hatáskörében maradnak, az AMLA szorosan figyelemmel kíséri majd a nagybankok és a kriptotőzsdék tevékenységét.

Mi várható a jövőben?

A szabályozás részletei még finomításra szorulnak, és a tagállamoknak is alkalmazkodniuk kell az új előírásokhoz. Az viszont már biztos, hogy az EU szigorúbban lép fel a pénzmosás ellen, ami hosszú távon növeli a pénzügyi rendszer átláthatóságát és biztonságát. Az új szabályokkal a készpénzes tranzakciók korlátozása révén csökken a pénzügyi bűnözés kockázata, és tisztább pénzügyi környezetet teremthet az EU-ban.

A Portfolio.hu cikke alapján a változások már a következő években érzékelhetők lesznek a mindennapi tranzakciók során. Az AMLA felállítása és a készpénzhasználat korlátozása együttesen jelentős előrelépést jelent a pénzmosás elleni harcban.

forrás

Continue Reading

Ajanlo

To Top