Connect with us

Pénzügy

FIGYELEM! Hatalmas változás jön a nyugdíjakkal kapcsolatban 2025. január 1-től

A Magyar Közlöny 2023. évi 187. számában kihirdetésre került a 2023. évi CIX. törvény, amely 15.§-ával módosította a Tny. 99/A§-át. Az új rendelkezés szerint, amely 2025. január 1-jével fog hatályba lépni, a foglalkoztatónak a 2024. december 31-ig keletkezett, a nyugellátással kapcsolatos munkaügyi iratokat, adatokat, foglalkoztatási igazolásokat kell megőriznie a nyugdíj korhatár betöltését követő öt évig.

Az új rendelkezés szerint, amely 2025. január 1-jével fog hatályba lépni

A módosító törvény indokolása szerint a változtatásra azért került sor, mert az iratőrzési határidő korábban szükséges volt, mivel a munkaügyi és társadalombiztosítási iratok nem elektronikusan készültek. Az ilyen dokumentumok megfelelő időn át történő megőrzése viszont nélkülözhetetlen volt ahhoz, hogy a biztosítottak későbbi nyugellátását megfelelően meg lehessen állapítani.

Az új szabályozás figyelembe veszi, hogy az iratok immár elektronikusan is előállíthatók és tárolhatók, így a korábbi hosszú megőrzési idő már nem indokolt, de továbbra is biztosítani kell a szükséges információk hozzáférhetőségét a nyugellátás megállapításához.

Változás lesz 2025. január 1-jétől!

A munkáltatókat terhelő iratőrzési kötelezettség kivezetésre kerül 2025. január 1-jétől, a megőrzési kötelezettség így csak a 2024. december 31-ig keletkező iratokra marad fenn, a nyugellátások megállapításához szükséges adatokat az állami nyilvántartások tartalmazzák.

A munkáltatóknak továbbra is nagyon pontosan eleget kell tenniük bejelentési, adatszolgáltatási kötelezettségeiknek, nagy a felelősségük e téren.

Ez a változás jön, összefoglalva:

Az új rendelkezés szerint, amely 2025. január 1-jével lép hatályba, a foglalkoztatónak a 2024. december 31-ig keletkezett, a nyugellátással kapcsolatos munkaügyi iratokat, adatokat, foglalkoztatási igazolásokat kell megőriznie a nyugdíj korhatár betöltését követő öt évig.

FORRÁS: ADO.HU forrás

Continue Reading

Ajanlo

To Top