Connect with us

Egyéb

Ennél jobb hírt ma már nem kapnak a nyugdíjasok! Magasabb lesz a nyugdíjemelés, mint amire számítottak! Itt vannak a konkrétumok:

Ennél jobb hírt ma már nem kapnak a nyugdíjasok! Magasabb lesz a nyugdíjemelés, mint amire számítottak! Itt vannak a konkrétumok

Jövőre is infláció felett emelik a nyugdíjakat

Az infláció mostanra csillapodott, és a nyugdíjasoknak novemberben kiegészítő nyugdíjemelést fizettek, januárra visszamenőleg. A novemberi korrekcióval együtt ebben az évben 18,5 százalékos nyugdíjemelést kaptak a nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők – idézte fel az államtitkár. Az emelés mintegy két és fél millió embert érint – jelezte.

Vitályos Eszter elmondta: 2024-ben a nyugdíjakat először január 12-én utalják a bankszámlákra, illetve a postás a szokásos munkanapokon viszi a nyugdíjasoknak. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy 2010 óta a nyugdíjak összege több mint duplájára emelkedett, a vásárlóereje pedig 20 százalékkal nőtt. A januári nyugdíjemelés után, ha év közben azt állapítják meg, hogy a várható éves infláció 6 százaléknál magasabb lesz, a kormány jövő novemberben is kiegészíti visszamenőleg a nyugdíjakat – közölte.

Ki az, aki részesülhet nyugdíj prémiumban?

Minden olyan nyugdíjas kaphat nyugdíjprémiumot, aki a tárgyévet megelőző évben legalább egy napig már nyugdíjat kapott, azaz részesült az ellátásban és ez így lesz novemberben is. A 2017-es évben nyugdíjba vonulók majd jövő évben számíthatnak először a novemberi extrára.

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj mellett ezt a prémiumot nem lehet igénybe venni, de a hozzátartozói nyugdíjellátásokra már jár. A rehabilitációs járadékban részesülők sem érdekeltek a nyugdíjprémiumban és azok sem, akik még nem töltötték be előző évben a kötelező nyugdíjkorhatárt.

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság az ellátásokat belföldön postai címre, vagy pénzforgalmi szolgáltatónál (banknál) vezetett bankszámlára folyósítja. A folyósítási módok (postai cím vagy bankszámla) közül az ügyfél választhat, illetve kérheti azok módosítását is.

Az is megvan már, hogy mikor utalják a nyugdíjakat 2024-ben. Többnyire 12-én, ám ha az hétvégére esik, akkor kicsit hamarabb. Decemberben pedig szokásosan  a hónap elején.

  • január 12. (péntek)
  • február 12. (hétfő) + 13. havi nyugdíj
  • március 12. (kedd)
  • április 12. (péntek)
  • május 10. (péntek)
  • június 12. (szerda)
  • július 12. (péntek)
  • augusztus 12. (hétfő)
  • szeptember 12. (csütörtök)
  • október 11. (péntek)
  • november 12. (kedd) (+ az esetleges novemberi nyugdíjkorrekció, januárig visszamenőleg)
  • december 2. (hétfő)

Mint a Profitline írja, a nyugdíj postai kifizetése 2024-ben is az utalásnál hosszabb időt vesz általában igénybe. A Magyar Posta kézbesítői minden hónapban 12 munkanapon keresztül viszik házhoz a havi nyugdíjakat, mindig a tárgyhónapra. Hogy a nyugdíj postán keresztül az adott hónapban mettől meddig várható, a „postai nyugdíjkifizetési naptár 2024”-ben értesítették ki előre a magyar nyugdíjasokat, a posta tájékoztatása szerint még novemberben.

A nyugellátás esedékességének hónapjában elhunyt címzett részére érkezett utalványt a posta nem fizeti ki. Ezen ellátás kifizetésére kizárólag a folyósító szerv jogosult. Az eljárás ismertetése a https://www.magyarorszag.hu/ oldalon, a „Nyugdíj” menüpont alatt, az „Ellátások folyósítása” kategórián belül található, mint a „Kérelem a jogosult halála esetén fel nem vett ellátás kifizetéséhez”. Az igényléshez szükséges dokumentum is itt érhető el és tölthető le.

Ami még fontos, hogy ha a nyugdíjas nem közli az elérhetőségei, illetve a folyósításhoz szükséges adatok változását, és emiatt az ellátás kifizetése/utalása ellehetetlenül, a folyósító szerv az ellátás folyósítását megszünteti. Ezért ha 2024-ben megváltozik a nyugdíjas lakcíme vagy bankszámlaszáma, azt azonnal (de legkésőbb 15 napon belül) be kell jelenteni a nyugdíjfolyósítónak.

 

Continue Reading

Ajanlo

To Top