Connect with us

Egyéb

Készpénzt tart otthon? Nagy bajba kerülhet miatta! 🤬 Kiadták a közleményt!

A magyar lakosság még mindig készpénz imádó 2024-ben n is: a piaci becslések szerint mintegy 6500 milliárd forintot tartanak a háztartások maguknál KP-ben. Miért nagyon veszélyes ez, akár Önre nézve is, kedves Olvasó? Mutatjuk.

Készpénzt rejteget? Ön is bajba kerül, ha sok készpénzt tart otthonában!

Sok forint készpénz tartása otthon számos kockázattal járhat. Íme a legnagyobb veszélyforrások:

– Lopás és betörés: Ha mások megtudják, hogy valaki nagy mennyiségű készpénzt tart otthon, ez növelheti a betörés és lopás kockázatát. A betörők gyakran célzottan keresik az ilyen típusú értékeket.

– Tűzesetek: Készpénz könnyen tűzveszélyessé válhat. Ha otthon tűzeset történik, a készpénz elveszhet, elpusztulhat vagy súlyosan károsodhat.

Fizet a biztosító, ha lakástűzben elég a készpénzünk, vagy ha ellopják?

A lakásbiztosítások fedezetei és feltételei eltérőek lehetnek a különböző biztosítóknál és a kiválasztott biztosítási csomagoknál. Általában a lakásbiztosítások tartalmaznak bizonyos fedezeteket a vagyonbiztosítás részeként, de a konkrét részletek az adott szerződésen múlnak.

Amennyiben a készpénzt az otthonában tartja és ez a készpénz tűz, betörés, vagy más káreset következtében megsemmisül vagy eltűnik, a biztosítás valószínűleg fedezheti a kárt. Azonban fontos megjegyezni, hogy a lakásbiztosítások gyakran korlátozott összegekre és bizonyos feltételekre vonatkoznak.

Ezen túlmenően, a biztosítási fedezetek kiterjedhetnek más káreseményekre is, például lopásra vagy természeti katasztrófákra, de minden esetben ajánlott gondosan elolvasni a biztosítási szerződés részleteit, és szükség esetén konzultálni egy biztosítási szakértővel vagy ügynökkel.

Az általános szabály, hogy a biztosítások a fedezetek és káresemények tekintetében meglehetősen részletesek, és az egyes esetek egyedi körülményeitől függenek.

Az inflácó felfalja a készpénzt

infláció és a készpénz

A készpénz otthon tartása nem hoz kamatot, és az idő múlásával az infláció miatt a pénz értéke csökkenhet. Ha a pénzt nem fektetik be, akkor az infláció miatt annak vásárlóértéke folymatosan romlik.

Példa:

Ha pl. 1 millió Ft készpénzt tartunk a zoknis fiókban, miközben egy kiló kenyér ára 500 Ft, akkor az azt jelenti, hogy az 1 millió Ft-ból 2000 kiló kenyeret tudunk vásárolni ebben a pillnatban.

Ha a kenyér ára 1000 Ft-ra emelkedik az infláció miatt (miközben a pénzünk a fiókban ugyanannyi marad, hiszen nem kamatozik), akkor az 1 millió Ft-unk “vásárlóereje” jelentősen romlott, hiszen most már csak 1000 kiló kenyeret tudunk venni belőle.

Készpénz veszély: szabályozási kockázat

Egyes országokban a nagy mennyiségű készpénz otthoni tartása jogi problémákat is okozhat. Az adóhatóságok vagy más hatóságok gyanakvással követhetik figyelemmel az ilyen tevékenységeket.

Az elektronikus fizetés népszerűsége

Ahogy nő a digitális és elektronikus fizetési módok használata, a készpénz használata csökkenhet. Ebben az esetben a készpénz tárolása és kezelése kényelmetlenné válhat.

Az optimális megoldás az lehet, hogy a megtakarításait bankszámlán vagy más pénzügyi eszközökön keresztül kezeli, mivel ezek biztonságosabbak, és az esetleges veszteségek ellen is védettek.

Ha mégis otthon tart készpénzt, érdemes megfontolni egy biztonságos helyen való tárolását, például széf használatával.

Continue Reading

Ajanlo

To Top