Connect with us

Egyéb

RENDKÍVÜLI: Hatalmas tömeg tüntet Budapesten – Forrnak az indulatok!

RENDKÍVÜLI: Hatalmas tömeg tüntet Budapesten – Forrnak az indulatok!

Tüntetéssel egybekötött ünnepi megemlékezést szervezett Budapest ellenzéki vezetése tanárokkal, diákokkal és civilekkel együtt október 23-ára. A „Szabadság! Érted” néven meghirdetett megmozdulásra délután fél öttől kezdtek gyülekezni a résztvevők. Mostanra már nagy tömeg lett a tüntetőkből.

Pankotai Lili a köztévé kamerájába üvöltötte: hazudik a tévé, majd egy tüntető ásványvízzel locsolta le az M1 riporterét – közölte a Telex.

A lap helyi tudósítója szerint a diáktüntetésekről ismert Pankotai Lili az M1 kamerájába üvöltözött.

Mint írják, a közmédia riportere, Császár Attila éppen kérdezte a tüntetés résztvevőit, amikor a fiatal lány odament, és egy megafonnal a kezében elkezdte üvölteni a kamerába:

Hazudik a tévé!

Ezután néhányan csatlakoztak hozzá, és az M1 riporterét az egyik résztvevő ásványvízzel öntötte le.

"Elegünk van!" – tüntetésbe torkollott az ellenzék és a civilek október 23-i megemlékezése / Fotó: Zsolnai Péter

“Elegünk van!” – tüntetésbe torkollott az ellenzék és a civilek október 23-i megemlékezése / Fotó: Zsolnai Péter

Tüntetéssel egybekötött ünnepi megemlékezést szervezett Budapest ellenzéki vezetése tanárokkal, diákokkal és civilekkel együtt október 23-ára. A „Szabadság! Érted” néven meghirdetett megmozdulásra délután fél öttől kezdtek gyülekezni a résztvevők.

A tervek szerint öt órakor indulnak el a Hősök teréről: a kirúgott tanárok miatt szimbolikussá vált Kölcsey Ferenc Gimnázium, majd az orosz nagykövetség érintésével vonulnak át az Oktogonra. Ott hat órától beszédek következnek: a tanárok, diákok és civilek képviselői mellett színpadra lép Karácsony Gergely főpolgármester is.

Kövesse velünk az eseményeket élőben!

16:30

Háromnegyed öt környékén nagyjából ezren vannak a Hősök terén, de folyamatosan érkeznek, egyelőre csak készülődnek a szervezők a menet indítására.

A tér közepén egy több mint 30 méter hosszú magyar zászlót terítettek ki, amelyre ráerősítették a tanártüntetések logóját. Az ellenzéki pártok politikusaikkal és szimpatizánsaikkal külön-külön tömörülve gyülekeznek a téren.

A tér közepén egy több mint 30 méter hosszú magyar zászlót terítettek ki / Fotó: Zsolnai PéterA tér közepén egy több mint 30 méter hosszú magyar zászlót terítettek ki / Fotó: Zsolnai Péter

17:00

A szervezők egy korabeli katonai teherautót is hoztak, amin egy fiatal lány egy égő fáklyát tartott a magasba. Miután egy kisebb tüzet raktak a diákok a teherautón, a „retro-jármű” felvezetésével elindult a tömeg, amely öt óra utánra több ezresre nőtt.

A szervezők egy korabeli katonai teherautót is hoztak, amin egy fiatal lány egy égő fáklyát tartott a magasba / Fotó: Zsolnai Péter
A szervezők egy korabeli katonai teherautót is hoztak, amin egy fiatal lány egy égő fáklyát tartott a magasba / Fotó: Zsolnai Péter

Már a molinókon is látszik, hogy több oka is van a tüntetésnek: noha a legtöbb felirat a kormány oktatáspolitikáját bírálja, bőven található az ország Moszkva-barátságát kritizáló tábla is a tiltakozók kezében.

(A legfrissebb hírek itt)

17:30

Demokráciát, demokráciát! Elegünk van!

– skandálják a tüntetők, miközben ritmusos háttérzene biztosítja a bulihangulatot.

A vonulás első állomása a Munkácsy Mihály utcában lévő Kölcsey volt, ahova fél hatkor érkeztek meg. Itt megállt a tömeg, a tehetautón állva pedig egy pedagógus, Tóth Bence mondott beszédet.

/ Fotó: Zsolnai Péter
A tehetautón állva egy pedagógus, Tóth Bence mondott beszédet / Fotó: Zsolnai Péter

A tanár megemlékezett az iskolából kirúgott tanárokról, majd arról beszélt, Pintér Sándornak és Orbán Viktornak „itt lenne az ideje nagyon sürgősen elgondolkodni” azon, mit csináltak eddig rosszul.

Pintér, takarodj

– skandálta a tömeg, majd folytatódott a vonulás, immáron az orosz nagykövetség felé.

17:45

Az orosz nagykövetség épületét hermetikusan lezárták: kordonnal vették körbe még az Andrássy út felőli oldala melletti szerviz utat, a Bajza utcát pedig – amerre nyílik a főbejárata – teljesen lezárták.

Az épületet legalább 30 rendőr védte, amikor a tüntetők megérkeztek. „Ruszkik, haza” – skandálták a követség felé fordulva, majd tovább mentek az Oktogon felé.

Continue Reading

Ajanlo

To Top